Stopalo je vrlo kompleksna struktura – sastoji se od 26 kostiju, 33 zgloba, 107 ligamenata i mišića. Funkcija dobre obuće je da osigura optimalan odnos površine stopala s površinom po kojoj se krećemo. Anatomska obuća ima važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i može pomoći u prevenciji raznih tegoba. 

Anatomski oblikovano ležište, prilikom nošenja, postavlja stopalo u prirodan položaj, čime omogućava bolje držanje tijela, utječe na pravilan položaj kralježnice, a time olakšava napore prilikom svakodnevnog hodanja ili dugog stajanja.

Gazište za stopalo obuće GRUBIN pravi se od pluta iz kore mediteranskog hrasta. Prirodni lateks ili guma se miješaju s plutom kako bi gazište bilo lagano, fleksibilno i apsorbiralo udare prilikom hodanja. Gazište je prekriveno velurom koji je specijalno obrađen kako bi bio mekan, udoban i imao svojstva apsorpcije. Đon je mekan, lagan, fleksibilan i vrlo dugotrajan. Ublažava kontakt s tvrdim površinama i osigurava prirodan pokret noge. Osnovni materijal za izradu gornjih dijelova anatomske obuće GRUBIN je koža. Ona je izuzetno debela i luksuzna, a u isto vrijeme mekana i udobna. Koža je obojana i obrađena specijalnim metodama kako bi se sačuvala njezina ljepota i jedinstvenost.

Prvih nekoliko dana nošenja, gazište anatomske obuće GRUBIN se oblikuje prema vašim stopalima i na taj način vam pruža veću udobnost. Gazište je napravljeno od 90% prirodnog pluta pomiješanog s PVC-om i upravo zbog toga je lagano i fleksibilno.

Anatomsko gazište GRUBIN obuće se sastoji od sedam dijelova, a svaki dio ima svoju funkciju. 

1|Duboko korito za petu pruža stopalu čvrst oslonac i stabilizira petu.
2|Poprečni oslonac sa metatarzalnim uzvišenjem pomaže da se pritisak sa sredine stopala rasporedi na cijelo stopalo.
3|Unutrašnji i vanjski uzdužni oslonac pruža ravnotežu stopalima pri hodu.
4|Hvatač za prste osigurava korisnu vježbu i stimulira prirodno kretanje u vidu kotrljanja.
5|Ležište od pluta i PVC-a je izuzetno fleksibilno i osigurava prirodnu zaštitu stopala, čime je omogućen prirodniji hod.
6|Presvlaka od velura apsorbira znoj i značajno poboljšava udobnost pri nošenju. 7|Rub gazišta je posebno visoko izvučen, kako bi obuhvatio stopalo i zaštitio prste